Posljedice niskih cijena nafte

Zbog pada cijena nafte, američke i evropske naftne korporacije za godinu su ukinule više od 160.000 radnih mjesta.
Kompanije su zatvorile niz rafinerija zbog prevelikih kapaciteta i jer je prerada nafte bila manje profitabilna od istraživanja i proizvodnje.
Zbog oštrog pada cijena nafte u proteklih godinu dana, naftni divovi, od američkog Exxona do europskog Royal Dutch Shella, zabilježili su oštar pad prihoda i zarada, a u cijeloj industriji izgubljeno je više od 160.000 radnih mjesta.
Dobit Exxon Mobila, najveće svjetske naftne kompanije po tržišnoj vrijednosti, pala je u drugom tromjesečju za više od 50 posto, na 4,2 milijarde dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju zarada iznosila 8,8 milijardi dolara.
To je posljedica oštrog pada cijena nafte na svjetskim tržištima zbog prevelike ponude u odnosu na slabu potražnju, koja je pod pritiskom zbog usporavanja rasta globalne ekonomije, prvenstveno Kine, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.
Cijene "crnog zlata" iznosile su u drugom tromjesečju u prosjeku 60 dolara za barel, dok su se u junu prošle godine kretale iznad 115 dolara.

Posljednjih su godina naftne kompanije zatvorile niz rafinerija zbog prevelikih kapaciteta i jer je prerada nafte, ili "downstream" poslovanje, kako se to naziva u industrijskom žargonu, bila manje profitabilna od "upstreama", odnosno istraživanja i proizvodnje nafte.
Međutim, zbog oštrog pada cijena "crnog zlata", sada rafinerije mogu prerađivati znatno jeftiniju naftu i ostvarivati veće profite na goriva, kao što su benzini i dizeli, prenosi Hina.
Tako je, primjerice, dobit Exxona od "upstreama" u drugom tromjesečju pala sa prošlogodišnjih 7,9 milijardi dolara na 2 milijarde dolara, dok je zarada od "downstreama" porasla.
Još je slabije rezultate ostvario drugi po veličini američki naftni proizvođač Chevron, koji je u proteklom kvartalu zabilježio 90-postotni pad dobiti, s prošlogodišnji 5,7 milijardi dolara, na 571 milijon dolara.
Zbog toga je poslodavstvo te kompanije najavilo smanjenje troškova.
Kompanija je poručila kako pregovara s gotovo 3.000 dobavljača i partnera, od čega ove godine očekuje uštede od oko 900 milijuna dolara.
Najavila je i ukidanje daljnjih 1.500 radnih mjesta.
Europski naftni div Royal Dutch Shell, koji je u drugom tromjesečju zabilježio pad dobiti za 35 posto, na 3,4 milijarde dolara, najavio je, pak, ukidanje 6.500 radnih mjesta u ovoj godini i dodatno smanjenje troškova, jer očekuje da će cijene nafte i dalje ostati niske.
Osim otpuštanja 6.500 od ukupno oko 100.000 radnika u svijetu, Shell je najavio smanjenje investicija i daljnju prodaju dijela imovine, premda je već od početka godine prodao imovinu vrijednu četiri milijarde dolara.

Neto dobit britanskog naftnog diva British Petroleuma iznosila je, pak, u drugom kvartalu 1,3 milijarde dolara, u poređenju sa 3,63 milijarde dolara ostvarenih prije godinu dana.
BP je, od kada je lani cijena nafte počela padati, pokrenuo restrukturiranje poslovanja i srezao kapitalne investicije za 13 posto.
Zbog smanjenja proizvodnje i investicija, naftne kompanije i njihovi dobavljači oštro režu troškove poslovanja, pa pritom ukidaju na hiljade radnih mjesta.
"Globalno gledajući, u proteklih godinu dana u industriji je ukinuto više od 160.000 radnih mjesta, a kompanije najavljuju i daljnje rezove, jer očekuju da će cijena nafte još neko vrijeme ostati niska", kaže Tobias Read, izvršni direktor firme Swift Worldwide Resources, koja se bavi zapošljavanjem inženjera za naftne kompanije.
Izvor: Agencije

PrintEmail

Powered by Monolit.me