U Ljubljani održan 12. Gas forum

U Ljubljani je 20.09.2017 održan 12. Gas forum, na kojem se okupilo preko 140 delegata da raspravlja o najvažnijim pitanjima koja se tiču oblasti gasa u Energetskoj zajednici i šire.

Na Forumu se istakla potreba dalje integracije zemalja članica Eneregetske zajednice sa državama članicama EU. Napredak tog procesa posebno zavisi od brze implementacije mrežnih pravila EU u Energetskoj zajednici, kao i od poboljšanja transparentnosti i hramonizacije gasnih tarifa interkonekcija.

Forum je izrazio zabrinutost da će prekogranična trgovina gasom između država članica EU i ugovornih strana Energetske zajednice biti ometena visokim entry/exit tarifama na određenim mjestima za interkonekciju, posebno onim između država članica EU i ugovornih strana Energetske zajednice, te pozvao na povećanu transparentnost u pogledu metodologije određivanja tarifa. Štaviše, Forum je naglasio da visoke tarife za međusobno povezivanje u kombinaciji sa nedostajućim ili nedovoljnim kapacitetima za međusobno povezivanje i naslijeđenim ugovorima mogu spriječiti da se region okoristi od prezasićenosti tržišta LNGom.

Forum je naglasio da bi realizacija konkurentnih projekata tranzitne infrastrukture koji zaobilaze Ukrajinu mogla zapravo pogoršati sigurnost snabdijevanja ugovornih strana Energetske zajednice, kao i određenih zemalja članica EU.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač naglasio je: "Danas smo imali vrlo otvorenu raspravu o ispunjavanju obaveza ugovornih strana Ugovora o energetskoj zajednici. Ovo je posebno bio slučaj rasprave o Ukrajini kao tranzitnoj zemlji ruskog gasa. Smatramo da je perspektiva Ukrajine da ostanu ključna tranzitna zemlja nakon 2019. godine, ako efikasno primijeni Treći energetski paket i sprovodi vladavinu zakona".

"Vjerujemo da će Ukrajina u budućnosti imati tranzitnu ulogu, možda sa nešto drugačijom konfiguracijom. Ipak, Energetska zajednica - i Sekretarijat - će nastaviti da pruža svoju pomoć, uključujući i onu potencijalnim operaterima prenosnog sistema iz EU, tako da tranzit gasa preko Ukrajine ne bude zaustavljen".

PrintEmail

Powered by Monolit.me