13. Gas forum

U Ljubljani je 20.09.2018. održan 13. Gas Forum. Na Forumu, koji svake godine organizuje Energetska Zajednica, se raspravljalo o budućnosti prirodnog gasa u evropskom energetskom miksu, kao i načinima na koje bi unutrašnje tržište gasa najviše koristilo potrošačima.

Forum je podržao usklađivanje zakonodavnog okvira Evropske unije i Energetske zajednice, uključujući izmjene Ugovora o Energetskoj zajednici, kako bi u potpunosti iskoristili prednosti Paketa Clean Energy za potrošače. Učesnici su pozdravili sprovođenje prvog seta mrežnih pravila za prirodni gas u Energetskoj zajednici i pozvali sve zainteresovane strane da pravovremeno djeluju i sprovode drugi set mrežnih pravila, a to su upravljanje raspodjelom kapaciteta i tarifne metodologije.

Forum je naglasio centralnu ulogu Ukrajine u tranzitu prirodnog gasa prema ugovornim stranama i zemljama članicama Evropske unije. Konkretno, učesnici su se složili da je povjerenje u potpuno nezavisnog i funkcionalnog operatera prenosnog sistema od presudne važnosti za nesporni tranzit prirodnog gasa kroz Ukrajinu nakon 2019. godine.

“Danas smo imali vrlo otvorenu raspravu o budućnosti tranzita gasa kroz Ukrajinu”, objasnio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Kopač. “Vjerujemo da Ukrajina može i dalje biti jak tranzitni partner, ali mora dovršiti proces razdvajanja i poštovati ​​načela odgovornosti, transparentnosti i pouzdanosti”, dodao je gospodin Kopač.

Svoje posebno mjesto na Forumu je imao i Jonsko-jadranski gasovod (IAP), a jedan od zaključaka Foruma je i da: Forum je pozdravio prezentaciju projekta IAP, kao ogranka Južnog gasnog koridora koji povezuje centralnu Evropu sa zemljama Zapadnog Balkana, a pruža dodatnu sigurnost snabdijevanja i pomeže gasifikaciju teritorija uključenih zemalja. Forum ohrabruje promotere projekta da nastave sa radom na projektu i EU da ga podrži.